Behandelingen

Ervaring EMDR

Ervaring van een cliënt na afloop van een behandeling met EMDR
in 4 sessies van wie zijn vrouw een zelfmoordpoging heeft gedaan

Peter is 53 jaar, vader van 3 kinderen en 33 jaar getrouwd. Zijn vrouw heeft een zelfmoordpoging gedaan die ze heeft overleefd maar waar ze geen letsel aan heeft overgehouden. Sindsdien heeft Peter hier iedere dag beelden van in zijn hoofd, zoals het moment dat zijn schoonvader met de politie hem komen vertellen wat er is gebeurd. Sindsdien schrikt hij snel, beleeft nergens plezier aan en kan emoties niet voelen en hij durft zijn echtgenote moeilijk alleen te laten. Over wat er is gebeurd praat hij niet. Hij heeft goede verhalen over de EMDR therapie en wil weer kunnen voelen en praten over wat er is gebeurd. 

Na 4 sessies heeft hij geen beelden meer en kan hij met gepaste gevoelens praten over wat er is gebeurd. 

Over de behandeling zegt hij:

“De beelden grepen mij naar de strot; het meest heftige plaatje wat in mijn geheugen was opgeslagen was de fantasie dat ik met mijn dochters bij de crematie van mijn vrouw was. De therapie bestond eruit om dit beeld met de emoties steeds in mijn korte termijn geheugen terug te halen. Ik werd meteen afgeleid doordat mijn behandelaar snel met zijn hand voor mijn ogen bewoog en ik hoofdrekensommetjes moest maken.

Hierdoor werd mijn werkgeheugen, met daarin de rampfantasie belast en nam de spanning langzaam af tot 1 (op een schaal van 0-10). Het was pittig om keer op keer dit plaatje en de gevoelens in mijn lijf terug te halen. Dat was niet leuk maar wel effe nodig.

Ik kan nu het laadje met deze gebeurtenis open doen en er naar kijken zonder dat het naar voelde en het laadje weer dicht doen.”